NATUURBELEVING- EN VERBINDING

'De natuur en je beweging hierin houdt je een spiegel voor en helpt je tegelijkertijd liefdevol aanwezig te zijn en blijven bij wat er is en wat zich aandient. De richting van de beweging wordt grotendeels bepaald door jouw intentie. Op dat moment. We maken verbinding met de natuur in en om je heen. En gaan daar waar je lichaam gaat. In het vertrouwen dat wat de vervulling van je wens in de weg staat of wat je nodig hebt daarvoor zich als vanzelf ontvouwt.'

Iedereen kent wel de impuls om het bos of de natuur op te zoeken op momenten dat het je allemaal even te veel wordt. Instinctief weten we wat we op dat moment nodig hebben. Veelal voelen we ons diep gesteund, soms zelfs helemaal herboren, na enige tijd in het bos of de natuur.

Een verblijf in de natuur lijkt ons te voeden en stimuleren tot in het diepst van ons zijn. Het is uit deze veelal spontane natuurbelevingen dat de vele welzijnsdisciplines zijn ontstaan die de natuur op een bewuste manier inzetten. Shinrin Yoku, Forest Therapy, Forest Yoga, Natural Mindfulness, .... Eénzelfde natuur, verschillende namen.

De liefde voor de natuur en het herstel van de verbinding hiermee hebben ze gemeen. Daarom gebruik ik graag de overkoepelende term natuurbeleving en -verbinding.

In de kunst van natuurbeleving is de harmonie het genezende element. Hoe meer je je kunt openen, hoe meer je dit medicijn kan ontvangen. Via bewuste beleving kun je de verbinding aangaan, versterken en verdiepen.

Concreet ga je in deze praktijk de zintuigen trainen en aanscherpen. Je zet ze als het ware bewust aan en gaat er effectief mee experimenteren. Je observeert alles wat er te observeren valt aan geuren, kleuren, sensaties, geluiden en smaken. En in dit spel van waarnemen ga je ook steeds de focus blijven verleggen.

Het resultaat hiervan is dat je steeds makkelijker en langer in die observatie-modus kunt verblijven en dat je leert je innerlijke focus in beweging te houden zonder werkelijk iets van die observaties te willen grijpen, labelen of veranderen.

Wanneer je zo enige tijd in de natuur vertoeft, schuif je beetje bij beetje op naar diepere lagen van jezelf. Dit verschuiven creëert openheid en ruimte waarin alles dat in je leeft en momenteel aan de orde is, bestaansrecht krijgt. Wanneer je ook dan in die observerende staat en in verbinding met natuur kan blijven, brengt dit je in nauw contact met je aangeboren zuiverend vermogen. De bronplek in jezelf.

Een gegidste natuurverbindingssessie omvat een langzame wandeling doorheen een bos, een park of simpelweg de tuin waarbij de verbinding met de plek op dat moment leidend is. Het experiment met de uiterlijke zintuigen wordt harmonisch afgewisseld met de verkenning van het innerlijke leven. Bewust zijn van de ademhaling, het innerlijk voelen en de individuele intentie zijn tools die ingezet kunnen worden naar een uniek beleefde natuurverbinding.